top of page

Sloopopvolgingsplan 

Gaat u uw huis (gedeeltelijk) slopen of renoveren? Dan dient u te beschikken over een sloopopvolgingsplan voordat u de sloop aanvat!

​Bij sloop- of ontmantelingsproject is het nuttig een sloopopvolgingsplan (SOP) op te laten maken. Een SOP bevat alle afbraakmaterialen die vrijkomen tijdens de sloop of ontmanteling. Er wordt aan dit SOP ook een destructieve asbestinventaris en gevaarlijke afvalstoffenlijst toegevoegd om de aannemers te informeren over mogelijke gevaren. Deze inventaris geeft meerwaarde aan de sloper en de afvalverwerkingsbedrijven en biedt een betere traceerbaarheid van de vrijkomende materialen.

Wanneer is een sloopopvolgingsplan verplicht?


Een sloopopvolgingsplan, kortweg SOP, is verplicht wanneer aan één van onderstaande voorwaarde is voldaan:

  • niet-residentiële gebouwen met bouwvolume groter dan 1.000 m³

  • residentiële gebouwen met bouwvolume groter dan 5.000 m³

  • infrastructuurwerken met volume van meer dan 250 m³

Is het bouwvolume kleiner dan 1000m³, dan volstaat een vereenvoudigde procedure waarbij een destructieve asbestinventaris wordt opgemaakt.

 

Onder deze omstandigheden is een sloopopvolgingsplan niet verplicht. Toch is het nuttig om deze inventaris te laten opmaken en conform te laten verklaren zodat de sloopmaterialen als laag milieurisicoprofiel aanvaard worden bij de afvalverwerker, en zo aan een lager storttarief afgevoerd kunnen worden.

Hoe wordt een sloopopvolgingsplan opgesteld?

 

De eerste stap in de opmaak van een SOP is het vooronderzoek. Hierbij wordt nagegaan wat de bestemming van het gebouw is geweest, welke activiteiten er hebben plaatsgevonden, hoe groot de oppervlakte bedraagt, of er een voorhistorie is betreffende de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen, etc. Er wordt zo veel mogelijk informatie verzameld over het gebouw voordat een plaatselijke inspectie wordt uitgevoerd.

Bij de plaatselijke inspectie worden alle materialen geïdentificeerd, zowel gevaarlijke als niet-gevaarlijke materialen worden hierbij geïnventariseerd. Bij de identificatie van de materialen wordt de hoeveelheid, locatie op de werf, de EURAL-code en de richtlijnen van de manier waarop de materialen verwijderd moeten worden op gelijst.

Na opmaak van het SOP wordt dit aan Tracimat bezorgd en conform verklaard. Hierna kan de sloper zijn verwerkingstoelating bekomen om de sloopmaterialen als laag milieurisicoprofiel (LMRP) te storten.

Klik hier voor een prijsofferte op maat.

Tracimat deskundige

 

Sinds 2019 is Areng erkend als Tracimat deskundige in zowel sloopwerken van gebouwen als infrastructuur. U kan bij ons terecht voor de opmaak van het sloopopvolgingsplan voor sloopwerken van gebouwen en/of infrastructuur, als de opvolging hiervan.

bottom of page